Iklan EKSKLUSIF

Artikel TERKINI

Wednesday, 21 March 2012

Mak Zah, Apa Tu...??? (BHG 2)

KLIK DISINI UNTUK MEMBACA BAHAGIAN PERTAMA 

Pada suatu malam, Mak Zah menonton televisyen sambil menunggu suaminya pulang dari kerja manakala anak-anaknya sibuk dengan tugasan sekolah. Sedang mereka leka, tiba-tiba mereka terdengar lagi bunyi ketukan yang bertalu-talu. Masing-masing memandang antara satu sama lain. Mak Zah yakin ketukan tersebut bukan dari pintu utama rumah seperti yang dikatakan anak bongsunya. Akan tetapi, anak perempuan dan anak sulungnya berkata ketukan tersebut datang dari arah almari bilik tidur utama. Masing-masing berada dalam ketakutan dan Mak Zah mengarahkan supaya mereka membaca ayat-ayat suci Al-Quran. Tidak cukup dengan itu, Mak Zah memasang CD bacaan Ruqyah bagi menghilangkan rasa takut. Apabila suami Mak Zah pulang, mereka mengambil keputusan untuk tidak menceritakan perkara tersebut.

 Berikut adalah keterangan berkenaan 

Malam itu, anak perempuan Mak Zah tidur di antara Mak Zah dan suaminya. Sewaktu tidur, Mak Zah terkejut kerana dia merasakan punggungnya dicuit. “Kurang hajar betul hantu ni molest aku,” bisik hati kecil Mak Zah namun dia terus berpura-pura tidur. Suami Mak Zah terjaga pada jam 4 pagi dan seperti kebiasaan, dia akan menjerang air dan menyiapkan sarapan untuk anak-anak yang akan ke sekolah pada jam 6 pagi. Mak Zah yang masih lagi berbaring di katil, tersentap. Dengan tiba-tiba, suaminya memasang CD bacaan Ruqyah. Hati Mak Zah menjadi tak keruan namun dia merasakan agak berat untuk bertanya mengapa suaminya memasang CD bacaan Ruqyah itu. Selama 2 pagi berturut-turut, suaminya melakukan hal yang sama.

Suami dan anak-anak Mak Zah telah keluar rumah menjalankan tugas masing-masing. Yang tinggal Cuma anak sulungnya yang akan ke sekolah pada pukul 6.30pagi. Mak Zah pula akan menunaikan solat subuh pada waktu itu. Arah kiblat di dalam bilik utama betul-betul membelakangkan almari. Di luar pintu almari pula tergantung sebatang penyangkut baju. Pagi itu, sewaktu dia sedang khusyuk menunaikan sembahyang, tiba-tiba Mak Zah terdengar seperti ada sesuatu yang bermain-main dengan penyangkut baju yang tergantung. Diselangi pula dengan bunyi ketukan dari dalam almari. Apatah lagi almari tersebut letaknya benar-benar dibelakang Mak Zah. Hilang segala khusyuk yang ada. Mak Zah menyegerakan solatnya. Sejak bermulanya gangguan tersebut, setiap kali hendak mengerjakan solat subuh, perkara yang sama akan berlaku.

Inilah almari yang dikatakan Mak Zah


Mak Zah tidak lagi selesa untuk bersendirian di dalam rumah itu. Jadi, setiap kali suami dan anak-anaknyaa keluar, dia akan menyusul untuk bersenam dan hanya akan pulang ke rumah pada jam 10 pagi. Selesai berjogging, Mak Zah ke pasar dan terus pulang ke rumah. Perkara pertama yang dilakukan adalah mandi. Sewaktu di dalam bilik air, sekali lagi Mak Zah dicuit dari belakang. “Gatalnya hantu ni,” getus hati Mak Zah. Dia mempercepatkan mandiannya dan kemudian terus ke dapur untuk masak.

Jika berdua, cuit-mencuit ibarat gurau senda tapi jika dicuit ketika
berseorangan, itu dah dikira GURAU KASAR.


Seperti yang dijangkakan dan yang telah diceritakan pada bahagian pertama, apabila Mak Zah memasak nasi, ianya tetap menjadi mentah! Mak Zah menelefon suaminya dan mengatakan bahawa dia tidak akan memasak pada hari itu kerana nasi yang dimasak sentiasa mentah. Suaminya akur dan menyuruh Mak Zah membeli sahaja makanan dari luar.

Selang beberapa hari kemudian, ibu mertua Mak Zah datang ke rumah tersebut. Mak Zah berasa lega kerana sekurang-kurangnya ibu mertuanya boleh menjadi peneman. Namun ibu mertuanya acapkali menegur kenapa nasi yang dimasak lembik menjadi mentah.

Ibu mertua bergambar di dapur puaka


Suatu malam, suami Mak Zah mengajaknya meninjau rumah asal yang sedang dalam proses pengubah suaian. Sewaktu dalam perjalanan pulang ke rumah sewa, Mak Zah segera bertanya perihal suaminya memasang CD bacaan Ruqyah selama 2 pagi berturut-turut. Pada mulanya, suami Mak Zah enggan menceritakan namun setelah dipujuk barulah suaminya bercerita. Katanya, sewaktu dia hendak ke dapur menjerang air, dia terdengar bunyi seruling dimainkan. “Macam ada lagu datang dari arah bilik air dapur,” kata suami Mak Zah. Untuk memastikan hal itu, suaminya masuk ke dalam bilik air tersebut untuk membuang air. Ternyata bunyi seruling yang dihasilkan amat kuat berlagu. Dia kehairanan dan merasa tidak selesa lalu diputarkan CD bacaan Ruqyah. Pagi kedua, bunyi yang sama kedengaran namun kali ini, bunyinya agak perlahan dari pagi sebelumnya. Diputarkan lagi CD bacaan Ruqyah.

Selesai suaminya bercerita, barulah Mak Zah membuka mulut berkenaan apa yang dialaminya. Suaminya berpesan supaya hal tersebut jangan diceritakan kepada anak-anak. Bimbang mereka menjadi takut.

Apabila tiba minggu kedua, Mak Zah dan keluarga sibuk berkemas dan menghantar sedikit demi sedikit barang-barang ke rumah asal mereka yang hampir siap. Malam itu Mak Zah, suami serta 2 orang anak lelakinya pergi menghantar barang. Tinggallah anak perempuannya bersama ibu mertua Mak Zah di rumah sewa. Sebelum pergi, Mak Zah berpesan kepada anak perempuannya supaya tidak membuka pintu jika ada yang mengetuk. Selesai menghantar barang, mereka pulang. Sampai sahaja di rumah, ibu mertuanya berkata, “Masa kau orang tak ada tadi, ada orang ketuk pintu,”. Anak perempuannya merasa resah dan terus memasang bacaan Al-Quran menggunakan laptopnya, serta-merta bunyi tersebut berhenti.

Kejadian seterusnya berlaku ketika Mak Zah sedang bersiap-siap hendak melakukan riadah pagi. Sewaktu dia memandang cermin solek di bilik utama yang menghadap pintu bilik, Mak Zah terpandang akan sebuah objek bewarna hitam berlari laju dari arah pintu utama rumah menuju ke dapur. Sewaktu kejadian, pintu utama rumah dibiarkan terbuka, namun setelah diperiksa, tiada sesiapa pun yang berada di dalam rumah tersebut.

Sepanjang 2 minggu “dihiburkan”, tiba masanya Mak Zah dan keluarga pulang ke rumah asal mereka yang telah siap diubah suai. Suami Mak Zah berkata, sewaktu ingin memulangkan kunci rumah sewa kepada tuannya, dia naik kembali ke rumah itu untuk memeriksa jika ada apa-apa yang tertinggal. Tuan rumah juga ada bersama-samanya. Suami Mak Zah memujuk tuan rumah supaya menceritakan perihal penyewa sebelumnya. Akhirnya tuan rumah akur. Dia menjelaskan bahawa rumah tersebut sebelum ini disewa oleh seorang lelaki warga Thailand selama beberapa tahun. Selepas beberapa bulan rumah tersebut kosong, Mak Zah dan keluarga pula yang menyewa.

Suami Mak Zah segera menceritakan kejadian-kejadian aneh yang berlaku di dalam rumah itu selama mereka tinggal di situ. “Rumah awak, malam-malam bunyi seruling. Isteri dengan anak-anak saya pun dengar ketuk-ketuk pintu, dinding dan dari dalam almari. Masak nasi pun selalu mentah!” kata suami Mak Zah. Tuan rumah tersebut menjadi takut dan kemudian wanita itu masuk ke dalam bilik air di dapur dan berkata, “Kau pergilah! Jangan ganggu dalam rumah ni!!”. Kemudian, tuan rumah dan suami Mak Zah keluar dari rumah tersebut. Wanita itu menyatakan hasratnya untuk menjual rumah itu.

Itulah kisah rumah yang sehingga kini belum dapat dirungkai misterinya. Rumah yang terletak di blok 269, Yishun St 22 itu terus menjadi tanda tanya. Ada yang berani nak jengah? Sila hubungi saya jika ada yang berminat.

Terima kasih tak terhingga kepada Mak Zah Shiqa dan keluarga kerana sudi berkongsi pengalaman dengan kami.

Gambar Hiasan dari filem Hantu Kak Limah Pulang Ke Rumah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Iklan Teks :

Telekung IMPORT Vietnam/Indonesia/Organza - KLIK

Anda mencari HOMESTAY di KELANTAN Pada Harga Ekonomi? - Klik

Ingin TERJEMAH Dokumen/Web/Produk Anda kepada bahasa Inggeris/Melayu/Korea? - Klik

Jawatan kosong: Pekerja Part-Time Di Perlukan

Artikel Popular Minggu Ini