Iklan EKSKLUSIF

Artikel TERKINI

Monday, 13 February 2012

Potret Kehidupan Atau Potret Hidup?


Gambar Hiasan, Ihsan (KLIK)Salam sejahtera pembaca yang budiman. 

Sekitar lewat 80'an dan awal 90'an, potret-potret yang datangnya dari negara jiran ibarat membanjiri negara kita. Berbagai jenis lukisan yang dapat kita lihat pada waktu itu dan kebanyakannya adalah potret yang di ilhamkan dari kuda, wanita berkemban atau wanita yang tidak berhijab dari pusat ke atas.

Sewaktu saya berumur 4 atau 5 tahun, sebuah keluarga dari Indonesia menghadiahkan 2 jenis potret kepada keluarga kami sebagai tanda terima kasih kerana bapa  tiri saya membantu mereka. Pada mulanya, bapa tiri saya enggan menggantung kedua-dua potret tersebut. Namun atas pujukan ibu saya yang amat menghargai seni, akhirnya dia akur. 

Potret pertama, merupakan seorang wanita cantik yang sedang duduk, bersanggul jawa dan bersubang besar. Potret tersebut digantung di bilik tidur utama atas sebab tidak mahu sesiapa yang datang ke rumah melihatnya. Kenapa? Kerana potret wanita itu menunjukkan jelas bahagian dadanya. Hasil karya tersebut amat halus sehingga menampakkan bahagian payudaranya secara terperinci.

Potret kedua pula, lebih kepada 'kekeluargaan'. Seorang wanita tua, mungkin si ibu, dan seorang wanita muda yang kemungkinannya si anak. Mereka duduk bertingkat di atas tangga, di pintu hadapan pondok mereka. Kelihatannya seperti si ibu sedang mencari kutu si anak. Kedua-duanya memiliki rambut yang mengerbang dan kusut-masai dan wajah mereka comot dengan kotoran, melambangkan kedaifan hidup mereka. Di sebelah si ibu, terdapat sebatang sikat kutu. Kami menggantung potret tersebut di dinding ruang tamu, berhadapan sebuah lagi bilik.
Gambar Hiasan.
Lukisan potret tersebut, hampir menyerupai gambar di atas.
Pada suatu hari, sepupu bapa tiri saya dan keluarganya datang dari Singapura bagi menziarahi kami sekeluarga. Saya memanggilnya Ami Karim, isterinya Cik Asma yang sedang sarat mengandung serta anak mereka yang saya panggil Isya, 3-4 tahun. Mereka bermalam di rumah saya. Sudah menjadi kebiasaan, mereka akan tidur di ruang tamu. Di tengah-tengah ruang tamu terdapat sebuah sofa kayu sebagai pembahagi antara ruang televisyen dan ruang untuk berbaring.

Ami Karim seorang yang amat kuat beribadah namun kelakar orangnya. Walaupun berjanggut dan bercelak tebal, dia amat sederhana dari segala aspek. Ibarat kata anak muda zaman sekarang 'Sempoi Habis'. Ketika segala isi rumah sedang nyenyak tidur, dia akan menghabiskan masa dengan melakukan solat di bilik tidur yang berhadapan dengan potret Ibu dan Anak, manakala isteri dan anaknya tidur betul-betul di kawasan potret tersebut digantungkan.

Pada malam ke-2 di rumah saya, sekitar 2 pagi, Ami Karim yang sedang khusyuk beribadah terdengar bunyi seperti sesuatu jatuh. Dia tidak mengendahkan bunyi tersebut dan menganggap bunyi itu datang dari kucing liar di luar rumah. Dia meneruskan berzikir namun, posisi badannya diubah sedikit supaya dapat melihat isteri dan anaknya tidur, melalui ekor mata. 

Sedang asyik  berzikir, tiba-tiba dia merasakan bahang yang amat panas di sekelilingnya sehinggakan baju yang dipakainya basah. Keadaan panas itu juga mengganggu konsentrasi Ami Karim untuk meneruskan zikirnya. Dia mengambil keputusan untuk pergi ke dapur dan minum air. Sebaik sahaja kepala ditoleh ke luar pintu bilik, dia hampir tidak percaya dengan apa yang dilihatnya!

Ami Karim terkaku. Apa yang dilihatnya ibarat sebuah mimpi sehinggakan dia meragui kewarasan dirinya sendiri. Hendak beristighfar pun dia tidak mampu ketika itu.

Perlahan-lahan 'Si Ibu' menggerakkan lengannya ibarat seorang yang sedang lenguh, menggerak-gerakkan badannya, bangun dari tangga, mukanya  berkedut seribu, menyeringai, jalan terbongkok-bongkok sambil tangannya dikembangkan dan......

DUBBB!!!! SI IBU TERJUN MENURUNI POTRET, KELUAR KE DUNIA NYATA!!!

Ami Karim masih lagi terpaku, sehinggalah makhluk itu mendekati anaknya Isya. Sewaktu Isya hampir sahaja digomol makhluk tersebut, Ami Karim yang ibarat baru sedar akibat ditampar, melaungkan Azan sekuat-kuat hatinya. Dengan serta merta makhluk itu bertukar menjadi asap nipis lalu menyusup kembali ke dalam potret itu. Seisi rumah terjaga lalu pengalaman yang dilaluinya sebentar tadi, diceritakan kepada ibu serta bapa tiri saya. Hampir menangis Ami Karim sewaktu dia memberitahu apa yang telah berlaku. 
Selesai bercerita, dia menurunkan potret tersebut, juga potret yang terdapat di dalam bilik utama. Dibalut kedua-dua potret itu dengan akhbar lama, lalu diletakkan di luar rumah. Pada keesokkan paginya, potret tersebut diberi kepada lori yang mengutip sampah dan sejak dari hari itu, saya tidak lagi melihat atau mendengar cerita berkenaan POTRET HIDUP lagi.
 

P/S: Lokasi Kejadian: Jalan Emas 20, Taman Sri Skudai, Johor. Kisah di atas adalah seperti yang diceritakan kepada sayaoleh Ami Karim dan Ibu saya sendiri.
Gambar Hiasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Iklan Teks :

Telekung IMPORT Vietnam/Indonesia/Organza - KLIK

Anda mencari HOMESTAY di KELANTAN Pada Harga Ekonomi? - Klik

Ingin TERJEMAH Dokumen/Web/Produk Anda kepada bahasa Inggeris/Melayu/Korea? - Klik

Jawatan kosong: Pekerja Part-Time Di Perlukan

Artikel Popular Minggu Ini